Ingrid Bergman

ingrid bergman header

Ingrid Bergman rankas av AFI, American Film Institute, som den fjärde största kvinnliga stjärnan inom amerikansk film genom alla tider. Inte mindre än tre gånger tilldelades Bergman en Oscar, två gånger för bästa kvinnliga huvudroll, och en gång för bästa kvinnliga biroll. Ingrid Bergman är allmänt sett den största svenska kvinnliga skådespelerskan i historien, snäppet före Greta Garbo.

Ingrid Bergmans tidiga karriär

Ingrid Bergman föddes den 29 augusti 1915 i Stockholm. Tidigt i hennes liv gick både modern och fadern bort, och Ingrid Bergman uppfostrades av släktingar. Bergman studerade på Dramatens elevskola. Senare fick hon ett gäng roller i svenska filmer och spåddes en lysande framtid. Efter filmen Intermezzo där hon spelade tillsammans med Gösta Ekman, fick hon ett samtal från USA och den erkända demonproducenten David Selznick som kontrakterade henne.

Ingrid Bergmans framgångar i USA

Ingrid Bergman gjorde ett enormt avtryck i den amerikanska filmkulturen. Hennes första film var en remake av den svenska varianten och gick under namnet Intermezzo: A Love Story. Filmen blev en succé och Ingrid blev en stor filmstjärna i Hollywood.

Ingrid Bergman gjorde fortfarande filmer i Sverige, men det var i Hollywood som hon hyllades allra mest. Den stora hiten som än idag är en klassiker i ordets sanna bemärkelse är Casablanca från 1942. Hon spelade mot Humphrey Bogart som var och är en av de största manliga skådespelarna någonsin.

För sin roll som Paula i Gaslight från 1944 belönades Bergman en Oscar. Hon nominerades för långt flera Oscars men det dröjde till 1957 innan hon fick sin andra (Anastasia) och sedan till 1975 (Murder on the Orient Express) när hon fick sin tredje.

Ingrid Bergman gjorde många oförglömliga rollprestationer i såväl Hollywood-produktioner som svenska produktioner. Många anser att Bergmans allra främsta roll var den i Höstsonaten som regisserades av ingen mindre än Ingmar Bergman.

Sveriges största filmikon

Ingrid Bergman dog i cancer på sin 67: e födelsedag år 1982. Tidigare under året hade hon spelat huvudrollen i A Women Named Golda. Efter att bröstcancern bragt Bergman om livet dog också en av världens genom tiderna största skådespelar-talanger.